Dom zdravlja sutra organizuje akciju povodom obeležavanja “Svetskog dana srca”

dom zdravlja

Povodom obeležavanja “Svetskog dana srca”, Dom zdravlja sutra organizuje akciju, tokom koje će svi zainteresovani građani imati priliku da urade skrining na kardiovaskularne bolesti, kontrolu krvnog pritiska i proveru lipidnog statusa uz razgovor i stručne savete lekara specijaliste interne medicine.

Povodom obeležavalja Svetskog dana srca, Dom zdravlja, Služba za zdravstvenu zaštitu odraslih i Odeljenje interne medicine,  29.septembra od 08:00 do 11:00 sati u centralnom holu, organizuje akciju, tokom koje će svi zainteresovani građani imati priliku da urade skrining na kardiovaskularne bolesti, kontrolu krvnog pritiska i proveru lipidnog statusa uz razgovor i stručne savete lekara specijaliste interne medicine.

Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine, sa ciljem da informiše ljude širom sveta, da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85% prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost).

Ove godine Svetski dan srca, 29. septembar 2021. godine obeležava se pod sloganom: “Poveži se sa srcem”.

Većina kardiovaskularnih bolesti je uzrokovana faktorima rizika koji se mogu kontrolisati, lečiti ili modifikovati (promenljivi).

– Hipertenzija (povišen krvni pritisak)

– Upotreba duvana

– Povišen nivo šećera u krvi – šećerna bolest

– Fizička neaktivnost

– Nepravilna ishrana

– Nivo holesterola/lipida u krvi

– Prekomerna uhranjenost i gojaznost

Faktori rizika na koje ne možemo da utičemo (nepromenljivi faktori rizika)

Pored promenjivih faktora rizika, postoje i faktori rizika koji ne mogu da se menjaju. Međutim, osobe iz ovih rizičnih grupa bi trebalo da redovnije kontrolišu svoje zdravlje.

– Godine starosti

– Pol

– Bolesti u porodici

Ovom prilikom biće podeljen promotivni materijal sa zdravstveno-vaspitnim sadržajem, zaključuju iz Doma zdravlja.

Global Digital Clinik