Danas prve penzije sa povišicom od 12,1 odsto

Foto: Ilustracija

Isplata prvih januarskih penzija sa povišicom od 12,1 odsto počeće danas, objavio je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, a sa ovim povećanjem prosečna januarska penzija u Srbiji će iznositi oko 37.825 dinara.

Isplata će danas početi za korisnike iz kategorije samostalnih delatnosti, nezavisno od toga da li primanja dobijaju putem tekućih računa, na kućnim adresama ili poštanskim šalterima.

Vojnim i poljoprivrednim penzionerima primanja će početi da pristižu 4. februara, a korisnicima iz kategorije zaposlenih 9. februara.

“Ovo povećanje, zajedno sa onim novembarskim od devet odsto čini povišicu od 20,8 odsto, što je najveće povećanje penzija kod nas do sada. Sa njim će prosečna primanja najstarijih do kraja ove godine dostići sumu od 322 evra i potpuno smo u dinamici koju smo obećali, a to je da će do kraja mandata ove vlade prosečna penzija biti oko 420 do 430 evra, rekao je ministar finansija, Siniša Mali za Tanjug.

Kao veoma važno je naglasio da su penzije sigurne i stabilne, jer se isplaćuju iz realnih izvora.

Izmenom švajcarske formule za usklađivanje, koju smo usvojili krajem prošle godine, kao švajcarsku formulu plus koja garantuje usklađivanje penzija sa povećanjerm prosečnih plata, obezbeđujemo zaštitu životnog standarda naših penzionera, istakao je ministar Mali.

Global Digital Clinik