Danas je Mitrovdan – dan posvećen Dimitriju Solunskom

Sveti velikomučenik Dimitrije

Praznik Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan, obeležava se na danjašni dan, 8. novembra. Ovaj praznik označen je crvenim slovom u kalendaru i predstavlja jednu od većih slava u našem narodu.

Dimitrije Solunski bio je hrišćanski svetitelj i jedan od najpoštovanijih crkvenih ličnosti u srpskom narodu. Izgubio je život šireći Hrišćanstvo i tako postao predmet legendi.

Između ostalog, veruje se da, kada je došao trenutak da mu oduzmu život, dželati nisu smeli da uđu u ćeliju u kojoj je Dimitrije bio zatočen. Kada su ga videli kako se moli bez straha od smrti, sami dželati su se uplašili, nisu smeli da mu priđu i ubili ga tako što su ga gađali kopljima.

Prema verovanjima se na osnovu današnjeg dana može zaključiti kakvo će vreme biti sledeće godine. Takođe, smatra se da se na današnji dan ne treba sejati žito i da treba otpuštati sluge kojima ističe ugovor i zapošljavati nove. Ovaj dan je važan i zbog toga što se veruje da su se hajduci rastajali na Mitrovdan, a ponovo sastajali na Đurđevdan.

Loopia