Dan primirja u Prvom svetskom ratu: Sile Antante i Nemačka okončale sukob

Dan primirja u Prvom svetskom ratu
11. novembar obeležava se kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Danas se u Srbiji, ali i mnogim zemljama širom sveta, obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. 11. novembra 1918. potpisano je primirje.

Na današnji dan, u 11 časova, pre 105 godina, u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale su primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu  se obeležava u svim zemljama-potpisnicama sporazuma. Nakon primirja pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a potom i dogovoreni.

Rat je zvanično okončan Versajskim mirom 28. juna 1919. godine.

U Srbiji se ovaj dan od 2012. obeležava kao državni praznik. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Biljku je 1884. godine u okolini Niša otkrio doktor Sava Petrović, dvorski lekar kralja Milana Obrenovića. Zajedno sa Pančićem opisao je ovu vrstu i dao joj ime po kraljici Nataliji. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Natalijina Ramonda. Izvor: Wikipedia

 

Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.

 

Global Digital Clinik