Dan joge: Kako joga pomaže u jačanju imunog sistema?

dan joge
Foto: Ilustracija, Pixabay

Danas se u svetu obeležava Dan joge. Ona je nastala pre više hiljada godina u Indiji, kao rezultat traganja mudraca za odgovorima na pitanja: ko smo, šta radimo u ovom svetu i koja je uopšte svrha života?

Dan joge, a još je i ponedeljak! Više nego pravo vreme da počnete da vežbate. Ne samo da ćete od joge izvajati svoje mišiće, već će vam ona pomoći i u jačanju imuniteta.

Praktikovanje joge idealno je za uslove u kojima se trenutno nalazimo, s obzirom na to da je možete vežbati i kod kuće. Njena glavna prednost je to što pomaže da se oslobodimo negativnih emocija i jača otpornost na stres.

Stres negativno utiče na imunitet jer ga oslabljuje. Na taj način se ugrožava odbrambeni sitem organizma. Kada smo pod stresom, naše telo se teže štiti od toksina, oksidativnog stresa i otežano se bori sa nepovoljnim mikrobima, gljivicama i bakterijama.

Smanjivanjem stresa u telu, joga u celosti smanjuje upale i štiti imuni sistem

Svakodnevno vežbanje joge donosi smirenost organizma, sprečava zapaljenja i čini da organizam bude funkcionalan.

Joga u celosti pomaže da očuvmo optimalno zdravlje uma i tela, ali postoje određene joga asane (poze) koje su vrlo jednostavne, a štite ortganizam od oboljenja.

Ukoliko ste početnik, predlažemo vam da krenete sa ovim deset minuta dugim treningom, koji će vas polako uvesti u svet joge.

Šta je to imunitet?

Imunitet je odbrambeni mehanizam svakog organizma. On je tu kako bi se borio protiv virusa, infekcija, štetnih molekula i slično. Imunitet može biti urođeni i stečeni. Sa urođenim se rađamo, on je uvek „u pripravnosti“, čak i kada u telu nema izazivača bolesti. Stečeni imunitet predstavljaju bela krvna zrnca koja proizvođenjem antitela eliminišu nepoželjne posetioce iz organizma. Jedan od načina da se pokrene stečeni imunitet jeste vakcinacija.

Simptomi slabog imuniteta

Kada se imunitet stvori jako je bitno očuvati ga. Najbolji način za to je zdrav način života. On podrazumeva zdravu ishranu, fizičku aktivnost, izbegavanje cigareta alkohola i stresa. Nažalost, vreme u kojem živimo zahteva brzinu, svi su okruženi stresom i često nemaju vremena da vode računa o zdravoj ishrani i vežbanju. U takvim situacijama naše telo više ne može da se bori i imunitet slabi. Neki od znakova su hronični umor, česte virusne infekcije i alergije.

Kada primetite da Vaš imunitet slabi treba da krenete u misiju spasavanja. Prvi korak koji treba da preduzmete jeste da se dobro naspavate, jer ćete onda imati snage i energije. Onda se posvetite fizičkim aktivnostima i zdravoj ishrani. Jako je važno da vodite računa o higijeni, jer se na taj način rešavate neželjenih bakterija i virusa koji bi da uđu u Vaš organizam.

Dostava hrane u Nišu