Zajedničko izvođenje predstave “Čudo Svetog Georgija”, pozorišta iz Niša, Bugarske i Rumunije

čudo svetog georgija
Foto: plakat

Predstava „Čudo Svetog Georgija“ biće premijerno izvedena danas i sutra u Dramsko-lutkarskom teatru „Ivan Radoev“ iz Plevena u Bugarskoj. Niška publika će ovu predstavu moći sa vidi na jesen.

Reč je o međunarodnom projekatu, koprodukciji tri regionalna pozorišta: Dramsko-lutkarskog teatra „Ivan Radoev“ iz Plevena (Bugarska), Teatra ,,Joan Slaviči“ iz Arada (Rumunija) i Narodnog pozorišta Niš (Srbija).

Predstavu režira Nikola Zavišić iz Srbije po motivima istoimene drame makedonskog pisca Rusomira Bogdanovskog (Severna Makedonija). Koreograf je Andrea Gavriliju (Rumunija), kompozitor Milen Apostolov (Bugarska), scenograf Nikolaj Dimitrov Nad (Bugarska), kostimograf Konstantin Vlkov (Bugarska), dramaturg Andrej Filipov (Bugarska) i asistent reditelja Kalina Enčeva (Bugarska).

“Ovo je prvi zajednički projekat pozorišne asocijacije ,,Sedam Plus”, osnovane pre tri godine u Plevenu, koja objedinjuje pozorišta iz Evrope i Balkana – iz Poljske, Rusije, Litvanije, Estonije, Makedonije, Bugarske i Srbije”, navode iz Narodnog pozorišta u Nišu.

“U pitanju je fantastična tragikomedija, napisana 50-ih godina prošlog veka, priča o paraboli između života i smrti. Na duhovit, zabavan i apsurdan način bavi se mračnim temama, uobičajenim i zajedničkim za sve narode Balkana: neprekidnim ratovima, surovim ubistvima vladara i pitanjima vere i religije, njihovim promenama, zamenama i zloupotrebama.
Ova groteskna igra se dešava u jednom bezimenom carstvu (možda negde na Balkanu), gde se vodi večita borba za vlast, a narod se drži u potpunoj pokornosti kroz zloupotrebu i manipulaciju verom. Ali šta se desi kada anđeli, predvođeni arhangelom Mihailom, ponude vladaru da se odrekne starih paganskih verovanja i primi jednu novu religiju (koja neobično podseća na hrišćansku). Može li celo jedno carstvo preko noći da promeni veru? Šta je cena takve promene?”, opisuju predstavu iz niškog pozorišta.

U predstavi igraju glumci sva tri pozorišta:

Asen Dankov, Entoni Penev, Borisa Sarafova i Nadja Keranova(Dramsko-lutkarski teatar ,,Ivan Radoev“, Bugarska);Dragiša Veljković, Dragana Jovanović i Marko Pavlovski (Narodno pozorište Niš, Srbija);
Marina Pali i Stefan Dogaru(Teatar ,,Joan Slaviči“, Rumunija);
kao i specijalni gost projekta Dejan Lilić, prvak Dramskog teatra Skoplje (Severna Makedonija).