Celodnevno druženje sa prirodom na Nišavskoj regati

24. Nišavska regata

Na Nišavi je održana 24. Regata. Od 1996. godine Safari klub iz Niša okuplja ljubitelje prirode,rekreacije i adrenalina na Nišavskoj regati.

Stotinak zaljubljenika u prirodu i adrenalin juče se okupilo na reci Nišavi, kod sela Prosek, kako bi učestvovali na 24. Nišavskoj regati. Pripreme su počele u jutarnjim časovima, a svoj doprinos dali su i mališani koji su svim snagama pomagali roditeljima da se pripreme za spust od Proseka do Vrežinskog bazena.

Mali pomoćnik. Foto: Nevena Milojević

“Nestabilne vremenske prilike i nedavna epidemija korona virusa, uticale su na to da broj učesnika bude manji nego ranijih godina”, kaže Vlasta Stanojević, organizator.

Tako se ove godine na reci našlo dvadesetak različitih plovila i oko sto nasmejanih lica spremnih da se uhvate u koštac sa kišom i Nišavom. Veći vodostaj reke olakšao je upravljanje čamcima, a prijatna temperatura omogućila pravi užitak na reci. Uprkos oblacima koji su najavljivali kišu, vreme je poslužilo učesnike. Čak je u nekim trenucima i sunce odlučilo da proveri kako izgleda Regata, pa je stidljivo virilo iza oblaka.

Nišavska regata okuplja sve generacije, a najmlađi učesnik bio je petogodišnji Kosta Stojilković.

Pažnju su privukle devojke iz tima Extreme fit. Njih pet je sa svojim trenerom prvi put učestvovalo na regati, a svoje oduševljenje na vodi nisu mogle da sakriju.

Na regati su svi kao porodica, spremni da priskoče jedni drugima u pomoć. Spust su obeležili smeh i dobro raspoloženje, uz prepričavanje andegdota sa prethodnih spustova. Irena i Vlasta Stanojević, organizatori, potrudili su se da se svako oseća prijatno. Vlasta, spreman na šalu i priču, i Irena glas razuma, čine savršen balans. Pored njih niko nije mogao da oseti paniku ili strah, u deonicama kada je reka bila uzburkana davali su savete svima.

Među učesnicima nije bilo rivaliteta, smeh se orio tokom celog spusta, a publika sa obale je, od Proseka sve do Vrežinskog bazena, bodrila učesnike i aplaudirala. Timski rad nije izostao ni na obali, u trenucima kada bi nekom zatrebala pomoć svako je bio spreman da ponudi svoju ruku, opremu i podršku.

Svojim učešćem, podršku Nišavskoj regati dali su Boris Purjakov i Slavica Višekruna iz Rafting saveza Srbije. “Godinama dolazim u Niš, i ovde se osećam kao kod kuće. Regate koje se održavaju u Srbiji, jedinstvene su u Evropi. One su, pored Guče i Egzita, srpski brend, takođe”, kaže gospodin Purjakov, predsednik Saveza.

Članovi Rafting saveza Srbije

Purjakov ističe da su reke naše bogatstvo i da ne smemo dozvoliti da ih svojim ponašanjem uništimo, aludirajući na bacanje smeća i drugog otpada u Nišavu.

Na Nišavskoj regati svi su pobednici

U takmičarskom delu Regate, tri ekipe, koje su ispunjavale kriterijume, krenule su od Vrežinskog bazena ka centru Niša. Ipak, prvi je na cilj stigao kajak sa petogodišnjim Kostom Stojilkovićem, kome je tata obećao da će, iako ne učestvuju u trci, prvi stići do centra.

Zvanični pobednik trke je ekipa Doktor i saradnici. Momci koji su se nalazili u pobedničkom čamcu, na Regati su učestvovali već petnaestak puta. “Drago nam je da smo i ove godine učestvovali, što smo se družili međusobno i sa rekom. Gospodin Vlasta, već godinama ovom manifestacijom neguje tradiciju druženja sa prirodom”, kaže kapiten pobedničkog tima.

“Doktor i saradnici” Foto: Nevena Milojević

Do cilja su zatim stigle devojke iz Extrem fit-a sa svojim trenerom. Ove mlade devojke, koje se bave fitnesom, prvi put su se našle u čamcu, i iako im je u trenucima bilo teško, trku su završile sa osmesima na licu. Trećeplasirani iz ekipe Kajmani, svoj pehar gromoglasno su proslavili. Pogledajte u galeriji ispod kako su ekipe slavile svoje pehare, a o tome koliko su uživali na Regati govori činjenica da su i nakon dodele pehara ostali da se druže.

Autor N.M.

Dostava hrane u Nišu