Boban Stanković iz KKK „Nais“ prelazi u kiparski „Apolon“

boban stanković
Foto: Facebook, KKK "Nais"

Boban Stanković, reprezentativac i ponajbolji košarkaš u kolicima u Srbiji, kako kažu iz njegovog kluba, prelazi u kiparski klub.

On od januara ove godine nastupa za KKK „Nais“. Posle sedam (isprekidanih koronom) meseci, Boban Stanković je dogovorio saradnju sa kiparskim klubom „Apolon“ iz Limasola. U novom klubu će obavljati ulogu i trenera i igrača.

„Saradnja sa Bobanom Stankovićem je bila dvosmerna. S jedne strane, on je pojačao naš igrački kadar i poboljšao igru. S druge, dobio je podršku da se školuje za košarkaškog trenera.“ objasnio je predsednik KKK „Nais“, Marko Aleksandrović.

Pored igranja za klub, Boban Stanković se upisao na program stručnog osposobljavanja i usavršavanja za sportskog operativnog trenera na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu – smer košarka.

Školovanje je uspešno završio i postao sportski operativni trener košarke. Ono što je činilo njegovo školovanje drugačijim je praksa koju je obavljao u klubu KKK „Nais“. Stručni štab je dobio orgomnu pomoć u tom periodu, a Boban Stanković je dobio šansu da testira sebe u novoj ulozi. Upravo je ta činjenica preporučila Bobana Stankovića poznatom sportskom kolektivu sa egzotično mediteranskog ostrva.

„Za vreme provedeno u KKK „Nais“, verujem da su uprava, stručni štab i igrači su od mene usvojili ogromno isksutvo stečeno u inostrantvu. S druge strane, vreme provedeno u Nišu sam iskoristio za školovanje. Data mi je i šansa da se oprobam kao trener, kao pomoćnik Miljanu Hadžoviću. Zavoleo sam Niš, stekao prijatelje za ceo život, a KKK „Nais“ će uvek biti prva opcija ukoliko se vratim u Srbiju.“ – zadovoljan je Boban Stanković ovogodišnjim boravkom u gradu na Nišavi.

Kipar ispred Francuske, Italije i Austrije

Kipar nema razvijenu košarku u kolicima, ali uticaj Grčke čini taj razvoj bržim. Nema sumnje da će „Apolon“ imati veliku korist od angažovanja Bobana Stankovića. Raniji višegodišnji boravak u Grčkoj je uticao da odabere saradnju sa Kipranima i pored ponuda iz Italije, Francuske i Austrije.

„Govorim engleski i grčki, poznajem dobro mentalitet Grka, pa period adaptacije mi nije potreban. Imam odrešene ruke u treningu, imam potpuno poverenje uprave. Verujem da ću otvoriti vrata i drugim košarkašima u kolicima iz Srbije. Kiprani vole Srbiju i srpski sport.“ – zaključio je Boban Stanković.

Boban Stanković (1980) je imao 13 godina, tokom večernje šetnje u njegovom rodnom selu Straža kod Gnjilana, iz mraka je pucano na njegovog brata i njega. Brat je ostao, srećom, nepovređen, a Boban Stanković je zadobio četiri prostrelne rane u predelu kičme. Kao osoba sa paraplegijom, za kretanje je morao da koristi kolica. Deo rehabilitacije je proveo u Beogradu („Dr Miroslav Zotović“ u Beograd) i Čikagu (Schwab Rehabilitation Hospital). Srednju školu specijalizovanu za školovanje učenika sa teškoćama u kretanju Pravno brotehnički smer sv. Nikola Zabjelo je završio u Podgorici. Boravio je u Centru za rehabilitaciju i profesionalno osposobljavanje „Sv. Nikola“ u Podgorici, gde je završio školovanje za na pravno-birotehničkom smeru.

Bavio se mnogim sportovima, atletika, plivanje, džet-ski, ali je najuspešniji u košarci u kolicima. Igrao je za: KKK „Singidunum“ – Beograd (više osvojenih šampionata Srbije), KKK „Bijeljina“ – Bijeljina (osvojen Kup Republike Srpske), KKK „Vrbas“ – Banja Luka (osvojena regionalna NLB liga, BIH liga, BIH kup, prvenstvo i Kup Republike Srpske), KKK „Megas Aleksandros“ – Solun, KKK „Atlas“ – Atina (osvojeno po dva puta prvenstvo Grčke, nacionalni kup i individualna nagrada za najboljeg igrača Grčke). Učestvovao je kao reprezentativac Srbije na tri EP C divizije: 2015. u Lisabonu, 5. mesto, 2017. u Brnu, 5. mesto i 2019. u Sofiji, 2. mesto i plasman u B diviziju. Izabran je u idealnu petorku poslednjeg EP C divizije. Na poslednjoj utakmici reprezentacije Srbije održanoj u Beloj Palanci protiv Bugarske (prvoj na tlu Republike Srbije), bio je u ulozi kapitena.