Bitka za Košare: Jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji

Bitka za Košare: Jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji.
Bitka za Košare: Jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji.

Danas je jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji. Datum koji mora da bude urezan u nacionalno i biće svakog Srbina. 9. aprila ’99., tada na Veliki Petak, počela je bitka na karauli Košare.

Preko 6.000 pripadnika terorističke OVK-a, potpomognuti pripadnicima vojske Albanije, kao i NATO bombarderima i artiljerijom, pokušava da izvrši kopnenu invaziju na Kosmet.

Nadmoćniji neprijatelj nije uspeo da napravi proboj tokom dva meseca frontovske bitke na liniji od 15 kilometara. To je bio drugi Kosovski boj koji je vodila naša tadašnja vojska, a u njoj i golobradi mladići koji nisu imali dilemu da li treba braniti branik Otadžbine.

U sastavu naše vojske na Košarama je bilo i naših dobrovoljaca, kao i 40 Kozaka i 20 Skandinavaca. Neprijatelj je zadobio i višestruko veće gubitke u ljudstvu i tehnici…

Preživeli danas svedoče da je to bio pakao u kome su goreli nebo i zemlja. A na toj liniji je u stvari zaustavljena kopnena invazija ne samo na Kosmet, nego i na celu Srbiju…

I dan danas poginulim junacima nije podignut ni spomenik kakav su zaslužili! O značaju te bitke se i ne govori na način na koji bi trebalo. Danas se niko od najviših zvaničnika nije setio da ih spomene i oda im počast… A preživeli su zaboravljeni, skrajnuti. Društvo koje zaboravlja one koji su svojom krvlju branili njegovu budućnost, na tu budućnost i ne može baš da računa… Žrtva tih junaka nas opominje. Na svesnima je da o značaju njihove žrtve govore svuda i na svakom mestu. I da se bore za Srbiju u kojoj će takvi junaci biti jedna od najpoštovanijih kategorija stanovništva.

Jer, njihova žrtva ne sme da bude uzaludna. Uz veru u tu i takvu Srbiju –

SLAVA I HVALA POGINULIM JUNACIMA SA KOŠARA I POŠTOVANjE PREŽIVELIMA!

Exe-Net