“Balkan bez duvana” poziva na zabranu pušenja u kafeima i restoranima

balkan bez duvana
Foto: Ilustracija, PrtSc

Organizacije okupljene oko pokreta “Balkan bez duvana” su zatražile potpise na peticiju za hitnu zabranu pušenja u svim javnim zatvorenim prostorima u Srbiji. Ovo uključuje kafee i restorane, i strožu kontrolu duvana.

Srbija je, pored Bosne i Hercegovine, jedna od retkih zemalja u Evropi koje nisu uvele potpunu zabranu pušenja. Projekat “Balkan bez duvana” započet je jula 2020. godine, uz podršku “Campaign for Tobacco-Free Kids”. Partneri su organizacije “Propulsion” iz Srbije, PROI iz BIH i Preporod iz Crne Gore.

Cilj je smanjenje rasprostranjenosti pušenja povećanjem akciza na duvan i duvanske proizvode, uz uklanjanje nezakonite trgovine duvanskim proizvodima.

U Srbiji od 2010. Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu zabranjuje pušenje u zatvorenom javnom i radnom prostoru. Međutim, Zakon izuzima ugostiteljske objekte. Zbog toga je, piše u saopštenju, osoblje u tim objektima bez adekvatne zaštite od duvana koju na svom radnom mestu imaju zaposleni u drugim sektorima.

Republička stručna komisija za kontrolu duvana je predložila uvođenje potpune zabrane pušenja. Međutim do toga još nije došlo, piše u tekstu.

Srmena Krstev, predsednica te komisije, rekla je da su njeni članovi tokom epidemije koronavirusa pozivali na zabranu pušenja u zatvorenom prostoru i tražili promovisanje odvikavanja od pušenja jer je kod pušača veći rizik od težih oblika bolesti KOVID-19.

Peticija u trenutki pisanja teksta ima 1.156 potpisa, i nalazi se na ovom linku.
Izvor: Beta
Dostava hrane u Nišu