Arheološko nalazište Medijana biće dostupno do kraja godine

arheolozi
Arheološko nalazište Medijana; Foto: TON

Arheološko nalazište Medijana biće dostupno do kraja godine, navodi gradska većnica za kulturu Adriana Anastasov. Za proleće 2023. godine najavljuje i svečano otvaranje.

Nakon četiri godine radova na nalazištu, konačno će radovi biti završeni na arheološkom nalazištu. Dosta se prašine podiglo u vezi sa radovima, od propalih tendera do brojinih obećanja i rokova, koji nisu ispoštovani. Niški gerilci su nedavno izašli sa informacijom da su radovi na nalazištu oborili Ginisov rekord u dužini nepristupačnosti za turiste.

Adriana Anastasov kaže da se završavaju pristupne staze i da će lokalitet biti otvoren i tokom zimskih meseci.

Ona je takođe navela da će nalazište biti otvoreno za turiste i pre zvaničnog otvaranja.

Pre nekoliko meseci izabrane su firme koje će izvoditi završne radove – Ornament Investinženjering, Niković company i Dekorat iz Beograda, kao i pirotska firma Dim energy. Zatim je konačno završen Istorijsko-etnografski muzej u sklopu nalazišta.

Anastasov kaže da će do kraja godine početi i radovi na izgradnji Male scene Narodnog pozorišta, koju treba da rade Tončev gradnja i još pet kompanija iz Beograda, kao i da će nalazište Medijana, Ćele-kula i logor na Crvenom krstu dobiti osvetljenje i video-nadzor, u okviru projekta koji rade Turistička organizacija Niša i Ministarstvo turizma.

Adriana Anastasov tvrdi da je u 2022. godini u Nišu oboren rekord po broju turista u poslednjih 20 godina, te da je Niš posetilo 104.000 turista.

Global Digital Clinik