8. mart: Praznik borbe za prava žena ili „šminka”?

8. mart: Praznik borbe za prava žena ili „šminka?
8. mart: Praznik borbe za prava žena ili „šminka?

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan žena, kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Prvi put Dan žena obeležen je 28. februara 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donela Socijalistička partija Amerike.

Ideja za obeležavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. veka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših uslova rada.

Žene zaposlene u industriji odeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. godine u Njujorku zbog loših uslova rada i niskih plata. Demonstracije je rasterala policija, a žene su dva meseca kasnije osnovale sindikat.

Osmomartovski protesti postali su narednih godina tradicija, a najmasovniji su bili 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka tražeći kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je ustanovljen Međunarodni dan žena, na predlog Klare Cetkin, koja je bila član Nemačke socijalističke partije.

Naredne godine Međunarodni dan žena obeležen je u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadijum ruske revolucije.

Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kollontai nagovorila je Vladimira Lenjina da 8. mart postane državni praznik i tokom tog razdoblja koristio se za obeležavanje “herojstva radnica”.

Međutim, u mnogim komunističkim državama taj praznik je izgubio svoju ideološku osnovu i postao je prilika muškarcima da iskažu ljubav i poštovanje prema ženama.

UN su 1975. godine, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, zvanično počele da obeležavaju ovaj praznik pod nazivom Međunarodni dan žena.

Dve godine kasnije Generalna skupština UN je rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Žene za 20 odsto manje plaćene od muškaraca

Žene se i dan danas bore za jednake uslove kao muškarci, a u Srbiji su za oko 20 odsto manje plaćene, izjavila je danas potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je istakala da što pre treba usvojiti Zakon o rodnoj ravnopravosti, kako bi se poboljšao položaj žena i smanjilo nasilje.

Govoreći o nasilju nad ženama, Mihajlović je rekla da u toj oblasti imamo dobre zakone i da to više nije sporno, a nije sporna ni njihova primena, ali nedostaje razgovor.

Ono što nam fali je više razgovora, da se time bavimo od malih nogu, zbog čega sam insistirala da se Zakon o rodnoj ravnopravosti što pre donese, jer je ključna prevencija i stvaranje nenasilnog društva, navela je Mihajlović.

Prema njenim rečima, nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti ne dozvoljava da rod bude opredeljujući za rad, a omogućiće i povezivanje materinstva i karijere.

Dostava hrane u Nišu