6 prednosti višekratne ambalaže koje prevazilaze održivost

Schoeller Allibert
Schoeller Allibert

Zvuči gotovo neverovatno, ali jedan od najvećih zagađivača životne sredine, uz malo mudrosti i odlučnosti mogao bi da se pretvori u fenomenalan izvor zarade!

Pogađate, u pitanju je plastika! Kada bi se stvorio zatvoren krug proizvođač – kupac – reciklaža i kada bi svi u ovom procesu podjednako odgovorno učestvovali, došli bismo do neverovatne računice: recikliranje 20% plastičnog otpada na svetskom nivou doneo bi 10 milijardi dolara!

A sada zamislimo kako bi izgledalo kada bismo reciklirali svu plastiku (ali onu koja je pogodna za recikliranje). Bez sumnje, to bi generisalo reke novca na duge staze, prirodno okruženje bi u značajnoj meri bilo manje zagađeno, a da ne pričamo o novim radnim mestima.

Do trenutka dok ovo ne postane naša stvarnost – a moramo se trgnuti u nekom trenutku, jer prekomerno ugrožavamo planetu svojim nemarom, ostaje nam da se edukujemo i pripremimo za vreme kada će vlasnik pogona za reciklažu biti više nego perspektivno zanimanje.

Ellen MacArthur, vlasnica istoimene fondacije koja podržava ne samo reciklažu, već sveukupno ekološki osvešćen i optimizovan način života, napisala je knjigu “Rethinking packaging” u kojoj je prikazala različite modele ponovne upotrebe koji prevazilazi poznate okvire poput “nositi platneni ceger u prodavnicu”.

Iz ugla “običnih ljudi”, kupaca, višekratni model se odvija na četiri načina:

  • Dopuniti kod kuće (recimo, flašica za trening)
  • Otpremiti od kuće (skupljate plastiku recimo, a onda dođe ovlašćeni servis i otkupi je)
  • Napuniti u pokretu (imate flašicu određenog pića koju možete tim istim pićem napuniti na određenim mestima; nešto kao bankomat-točilica)
  • Vratiti u pokretu (vraćate ambalažu u prodavnicu ili na nekom određenom mestu, i dobijate novac zauzvrat)

Pored kupaca, za koje će ovo izvesno postati svakodnevica (a i vid zarade), višekratni model prijaće prirodi i našem životnom okruženju, a naročito će biti solventan model u biznisu.

Na osnovu procene više od 100 modela ponovne upotrebe i intervjua sa više od 50 stručnjaka iz ove oblasti, Fondacija Ellen MacArthur pronašla je šest načina na koje ovi modeli ponovne upotrebe mogu doneti značajne koristi i potrošačima i preduzećima.

#1 Smanjiti troškove uz kompaktne proizvode

Primera radi, to je sredstvo za čišćenje koje kada se potroši ne kupujete novo, već samo sredstvo (capsule, tečnost, prah) koji sipate u ambalažu. Ovo smanjuje sveukupne troškove za neverovatnih 90%!

#2 Zadovoljavanje individualnih potreba

Neki modeli ponovne upotrebe omogućavaju potrošačima da personalizuju svoju kupovinu. Na primer, Pepsi Spire, omogućava korisnicima da mešaju ukuse, biraju željenu količinu i personalizuju ambalažu.

#3 Jedan dizajn za sva tržišta

Jasno vam je da veliki brendovi, takoreći giganti, imaju različite linije i serije svojih proizvoda, u zavisnosti od tržišta. Tako na primer, vaš omiljeni šampon ima malo drugačije pakovanje (a možda i sastav) na nekom drugom kontinentu.

Želeći da optimizuje proces distribucije i logistike, Coca Cola je lansirala univerzalnu bocu za višekratnu upotrebu koju je plasirala širom Brazila.

#4 Lojalnost brendu putem šeme nagrađivanja

Šeme nagrađivanja za višekratnu ambalažu mogu povećati lojalnost brendu. Najbolji primer ovoga je repack.com, online prodavnica garderobe i stvari za kuću koja vam dostavlja poručene artikle, a ujedno vraća novac i daje velike popuste ako pošaljete natrag ambalažu u kojoj ste dobili porudžbinu. Na našim prostorima, već decenijama primer su proizvođači piva koji vam vraćaju novac za ambalažu ukoliko u prodavnicu vratite prazne flaše.

#5 Višekratno kao trend

Počelo je sa “hipster kulturom”, a proširilo se na sve segmente života i poslovanja. Optimizovanje troškova, briga o životnoj sredini, reciklaža na više nivoa postaje naša svakodnevica. Od notesa napravljenog od grubog smeđeg, recikliranog papira, pa do trendseterki koje se hvale kako izgledaju u bakinoj haljini.

#6 Korišćenje pametnih sistema

Proizvođači višekratnih pakovanja koriste moderne tehnlogije i trendove poput RFID-a, senzora, GPS uređaja. Na primer, napredni sistemi transportnih usluga, koji snabdevaju trgovine, koriste moderne i napredne sisteme koji podrazumevaju monitoring i navigaciju vozača, komunikaciju od startne tačke do cilja uključujući sve subjekte, višekratnu ambalažu dokazanog kvaliteta kao što su kutije za odlaganje kompanije Schoeller Allibert.

Transport proizvoda je žila kucavica ove planete još otkako su trgovci svilom i zlatom počeli da putuju na druge kontinente. Zamislite na šta bi ličio ovaj svet da se svi ti proizvodi, od nekog preukusnog belgijskog sira pa do najpoznatijeg ljutog sosa na svetu iz Luizijane, transportuju u kartonskim ili drvenim kutijama? Ili još gore, u jednokratnim plastičnim kutijama koje se bacaju nakon jednog korišćenja? Postali bismo planeta otpadnih materijala!

Kompanija Schoeller Allibert je prepoznala ove izazove i razvila višekratnu ambalažu koja odgovara zahtevima modernog tržišta, a ujedno je i odgovorna prema životnoj sredini.

Kompanija Schoeller Allibert
Kompanija Schoeller Allibert

Čovečanstvo je na testu održivosti

Da bi se počelo sa širokim usvajanjem novih rešenja koja smanjuju otpad, Svetski ekonomski forum pokreće platformu „Consumers Beyond Disposability“ koja okuplja vladu, civilno društvo i poslovanje. Kroz platformu, zainteresovane strane će pomoći u prepoznavanju, vođenju i ubrzanju inovativnih rešenja koja obećavaju bolje rezultate za potrošače i životnu sredinu. Istraživanje fondacije Ellen MacArthur ponovo će služiti kao vitalna baza znanja i analitički okvir za obaveštavanje o planovima o programu rada sa više zainteresovanih strana (pomenutu knjigu možete pročitati potpuno besplatno, na ovom linku).

U Srbiji ovaj model već dobija jasne obrise, te tako imamo čitav pokret održivosti kroz izgradnju kuća od prirodnih materijala, mini postrojenja za reciklažu. Ako redovno pratite konkurse videćete koja količina investicija se sliva u ovu oblast – što vam može dati sjajnu vodilju za pokretanje privatnog biznisa.