35 zaposlenih na niškom aerodromu ostalo bez posla: Vlada i gradonačelnik Niša demantuju

aerodrom-nis-terminal-ilustracija
aerodrom-nis-terminal-ilustracija

Na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“ 35 ljudi je ostalo bez posla pošto Vlada Srbije nije dala saglasnost za produženje njihovih ugovora o radu.

To je saopštila Nacionalna koalicija za decentralizaciju, jedna od članica inicijative „Ne damo niški aerodrom“.

Koalicija je u saopštenju dodaje da tim činom može biti ozbiljno ugrožen rad aerodroma i ocenila da je „teško poverovati da toga nisu svesni članovi Vlade Srbije“.

„Bilo da je reč o zlonamernosti Vlade ili o nemaru, ovaj čin najbolje pokazuje motive i nesposobnost centralnih vlasti da razvijaju niški aerodrom“, piše u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su radnici JP „Aerodrom Niš“ potvrdili da je poslovodstvo na vreme uputilo zahtev gradskim vlastima za produženje ugovora o radu, ali da ne znaju da li je taj zahtev prosledjen Vladi Srbije u skladu sa procedurom.

Vlada Srbije dala saglasnost za zaposlene na niškom aerodromu

Vlada Srbije demantovala je navode da je 35 zaposlenih na niškom aerodromu ostalo bez posla jer Vlada Srbije nije dala saglasnost za produženje njihovih ugovora, prenosi Tanjug.

Kako je ovoj novinskoj agenciji  rečeno u Vladi Srbije, Komisija Vlade Srbije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje dala je saglasnost za produženje ugovora za 36 zaposlenih niškog aerodroma.

Vladina komisija je tu saglasnost dala na sednici u petak, 27. aprila, preciziraju u Vladi i ističu da rešenja radnicima daje poslodavac, odnosno rukovodstvo aerodroma „Konstantin Veliki“.

Kabinet gradonačelnika: Radnici niškog aerodroma dobili saglasnost za produženje ugovora

Povodom informacije da je 35 zaposlenih na niškom aerodromu ostalo bez posla, jer im Vlada nije dala saglasnost za produženje ugovora, oglasio se i gradonačelnika Niša.

“Netačne su tvrdnje koje su danas iznete u medijima da je 35-oro zaposlenih na aerodromu “Konstantin Veliki” u Nišu ostalo bez posla. Komisija Vlade Srbije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje, na sednici održanoj 27. aprila ove godine, dala je saglasnost za produženje ugovora za 36-oro zaposlenih niškog aerodroma koji su angažovani na poslovima opsluživanja putnika, robe i vazduhoplovstva”, navodi se u saopštenju Kabineta gradonačelnika Niša.

Reč je o onim radnicima koji prekoračuju zakonski limit od 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih na neodređeno vreme i za koje je Komisija Vlade Srbije i ranije, u više navrata, davala saglasnost za produženje ugovora, dodaje se u saopštenju.

“Grad Niš uz pomoć Vlade Srbije uložio je ogromne napore da se uspostavi vazdušni saobraćaj na niškom aerodromu pa čudi, a još više zabrinjava, pokušaj da se na ovakav način, koji najviše šteti zaposlenima i samom JP Aerodrom Konstantin Veliki, obmane javnost i unose bespotrebna sumnja da će 36 porodica ostati bez egzistencije i da će funkcionisanje ovog JP biti dovedeno u pitanje”, piše u saopštenju.